Organisatie

Op dit moment is er sprake van een bestuurswissel. Het dagelijks bestuur bestaat momenteel uit Paul van der Most, Jan Bart Meyer, Thijs Kruger, Ruud Luchtenveld. De landelijke stichting heeft zijn zetel in Amersfoort.

Beleid

Vanuit onze visie en missie is het ondersteunen van nieuwe initiatieven in het land ons uitgangspunt. Het bewaken van kwaliteit bij aangesloten partners, met name op het beheer van de woningen en de toewijzing van de woningen aan de juiste doelgroep hoort daar bij.

Werkwijze

De stichting Parentshouses Nederland biedt ondersteuning aan lokale initiatieven, die daar om vragen, door middel van informatie. Willen zowel de aangesloten lokale initiatieven en de nieuwe initiatieven ondersteuning bieden. Bij hun oprichting dan wordt er een participatieovereenkomst opgemaakt waardoor het initiatief lid wordt van Parentshouses Nederland.

Mede ten behoeve van fondsenwerving brengt de stichting Parentshouses Nederland het onderwerp (de scheidingsproblematiek en de daarbij optredende vraag naar passende tijdelijke woonruimte) landelijk onder de aandacht door contacten met relevante organisaties zoals; ministeries, beleidsmakers, de orde van advocaten en mediators.

Na de ondertekening van de participatie overeenkomst geeft de stichting Parentshouses Nederland de lokale stichtingen toestemming tot het gebruik van het Parentshouses logo. Deze kan aanvullend van de naam van stad of regio worden voorzien. De stichting Parentshouses Nederland heeft speciale concept statuten doen ontwerpen voor lokale Parentshouses, waardoor moeite en kosten kunnen worden bespaard bij de notariële oprichting van nieuwe lokale stichtingen. Dit geldt ook voor een modelhuurovereenkomst, huisreglementen en dergelijke.

Verder wordt de lokale stichtingen ruimte ( een pagina) geboden op landelijke website. Er is een e-mail adres beschikbaar voor het bestuur en ene e-mail adres voor aanmeldingen van bewoners.

De stichting Parentshouse Nederland adviseert bovendien over consequenties van de nieuwe Europese Privacy regelementen die per 25 mei 2018 van kracht zijn. Doormiddel van expertmeetings worden de lokale stichtingen in staat gesteld nieuwe ontwikkelingen te volgen en met elkaar te delen.

Deze opsomming is niet uitputtend, nadrukkelijk bestaat de mogelijkheid om extra diensten van de Stichting Parentshouses Nederland af te nemen tegen een additionele bijdrage.

Ontstaan van Parentshouses Nederland

Parentshouses Nederland is de landelijke koepelorganisatie voor aangesloten Parentshouses in de verschillende gemeentes en regio’s in Nederland. Sinds het eerste Parentshouse in Amsterdam werd opgericht in 2013 door dominee Visser, hebben we een groei doorgemaakt. In 2017 is de landelijke koepelorganisatie opgericht.

Enkele lokale stichtingen zijn i 2024 en 2025 gestopt waardoor wij nu 10 lokale stichtingen/organisaties.

Parentshouses hebben ook met tegenslagen te maken gehad zoals met de corona maatregelen. Hierdoor was er een tijdelijke vertraging in de doorontwikkeling. In 2023/2024 zijn er enkele Parentshouses gestopt, mede het gevolg door de onrust welke het verbod tijdelijke huurcontracten bracht onder de lokale Parentshouses. Petra Ackermans heeft in juli 2024 met het ministerie samengewerkt om als extra specifieke doelgroep ouders met minderjarige kinderen toe te voegen zodat Parentshouses kon blijven bestaan.

Parentshouses biedt niet alleen hulp aan ouders, maar zet zich vooral in voor de kinderen in echtscheidingssituaties. Wij investeren in huisvesting als basisbehoefte om rust en ruimte te creëren voor, tijdens en na de scheiding.